Chinese Geneeskunst en Kinderen: Maagpijn

Schermafbeelding 2013-01-29 om 22.40.20

Langs de huisarts
Ik ging onlangs met één van mijn dochters langs de huisarts. Ze klaagde al bijna twee weken af en aan over maagpijn en het leek ons goed om ook een professioneel Westers Medische perspectief te horen. Volgens de huisarts was er sprake van een gastro-enteritis: een ontsteking van maag- en darmslijmvlies veroorzaakt door een rotavirus. Oorzaak: dat gebeurt wel eens, duurt helaas twee tot zes weken. Remedie: twee tot zes weken wachten, gaat vanzelf over. Kom maar terug als het verslechtert of bij koorts. En gezond eten, “bijvoorbeeld melk drinken”. Op zichzelf geruststellend, want hoewel ik niks ernstigs verwachtte, is het altijd fijn wanneer wordt uitgesloten dat er iets mogelijk ernstigs aan de hand is. En gelukkig niet frustrerend, want ik weet dat het wel degelijk te behandelen is.

Een invasie van Kou
Zelf had ik ook een diagnose gesteld, maar vanuit een Chinees perspectief en ik was al bij de eerste klachten begonnen met een behandeling. Mijn dochter klaagde over kouwelijkheid. Een voorkeur voor warme dranken zoals thee en het liefst met een kruik naar bed. Snel vermoeid. De pijn was stekend van aard. De locatie van de pijn was een acupunctuurpunt dat gerelateerd is aan de maag. De tongdiagnose bevestigde het hele beeld: allemaal tekenen van een invasie van Kou in de Maag.

Nu kenden de oude Chinezen geen virussen of bacteriën. Zij spraken wél van het binnendringen van lichaamsvreemde energie in het lijf. De verschillende vormen daarvan werden verbeeld als bijvoorbeeld Vuur, Wind of Kou. Over het algemeen hebben bacteriële infecties een overlap met een invasie van Vuur of Hitte, terwijl virale infecties een overlap en een invasie van Kou hebben. Het maakt natuurlijk niet bijster veel uit of je iets een ‘virus’ of ‘externe Kou’ noemt. Waar het uiteindelijk om gaat is of je iets zinvols voor de patiënt kunt doen.

Een Aarde type
De Chinese Geneeskunst heeft, naast de diagnose, ook nog een eigen kijk op de oorzaak van deze klacht. Want, waaróm krijgt zij nu net deze klacht, op die plek? Nu wordt ook gekeken naar het type mens dat de patiënt is. Mijn dochter is een Aarde type. Kort samengevat wil dat zeggen dat haar grootste kracht de sympathie voor anderen is. Tegelijk is dit de grootste valkuil van het Aarde type: de neiging is om met iedereen mee te voelen, voor iedereen te zorgen maar zichzelf te vergeten. Het Aarde element gaat over wat voedend is, niet alleen materieel, maar ook emotioneel en spiritueel. De emotie die bij een Aarde disbalans hoort is piekeren, wat een feite het onvermogen is om gedachten goed te ‘verteren’. De organen van het Aarde element zijn de Maag en Milt.

Allemaal karakteristieken die typisch zijn voor mijn dochter. Waarom kon de Kou haar Maag binnendringen? Als Aarde type heeft ze haar Aarde element teveel belast. Onze kracht is het eerste dat we aanspreken om een situatie aan te pakken, maar dus ook het eerste dat uitgeput raakt. De behandeling richt zich, naast wat de Chinezen de ‘tak’ van de klacht noemen, ook op de ‘wortels’ van de disbalans.

De behandeling van kinderen
Nu is de behandeling van kinderen met acupunctuur niet vanzelfsprekend. Vaak vinden ze de naalden te eng. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven voor prikken, zoals Moxa (het verwarmen van een punt), cuppen (behandelen van een punt met een halve glazen bol die vacuum trekt, wat kinderen meestal wel leuk vinden) en het plakken van zaadjes of metalen bolletjes op acupunctuurpunten zodat ze die zelf kunnen masseren .

Het eerste wat ik in dit geval heb gedaan is een aantal punten verwarmen (want een invasie van Kou…) met een Moxa sigaar. Het pijnlijke acupunctuurpunt op haar buik en een aantal aanvullende punten die zowel haar Aarde element als haar Maag versterken. Moxa is gedroogd Bijvoet kruid. Het verwarmen met Moxa heeft een aantal opvallende eigenschappen. Warmte is namelijk infraroodstraling met een bepaalde frequentie en deze frequentie verschilt per soort warmte. Wetenschappelijk onderzoek (1)  bevestigd dat de warmte van Moxa een aantal bijzondere eigenschappen heeft, zoals bijvoorbeeld het stimuleren van de aanmaak van witte bloedlichaampjes (Lymfocyten). Het versterkt dus de weerstand, wat zinvol is bij een infectie. Dit heb ik een aantal keer herhaald en verminderde steeds direct de pijn. Daarnaast heb ik haar voedingspatroon wat aangepast: zo min mogelijk koud eten, bijvoorbeeld sochtends pap met kaneel (wat een verwarmend kruid is volgens de Chinezen). Bovendien heb ik een Chinese kruidenformule besteld die de Maag ‘verwarmt’. Verder besteed ik af en toe extra aandacht aan het thema van het Aarde element, namelijk ‘zorgen voor jezelf’.

De pijn is nog niet volledig verdwenen en komt sterker terug als ze niet behandeld wordt. Gelukkig laat de pijn zich vrijwel direct goed terugdringen met een behandeling. Op het moment is de pijn van een flinke pijnklacht waar ze regelmatig over klaagde veranderd in iets waar ik specifiek naar moet vragen. Vandaag was het antwoord: “Een klein beetje pijn soms, maar niet zo erg. Maar wil je nog een keer wat moxa op mn buik doen? Dat vind ik altijd zo fijn.”
(1) Hitoshi Yamashita et al.,Changes in Peripheral Lymphocyte Subpopulations After Direct Moxibustion, The American Journal of Chinese Medicine, Volume 29, Issue 2, 2001, link

6 responses to “Chinese Geneeskunst en Kinderen: Maagpijn

  1. Weer zo mooi! En wat fijn om er ook op deze manier er voor je dochter te kunnen zijn.
    Wat voor een arts was dat trouwens? Melk drinken bij een ontsteking gezond???

    • Het zou ook niet mijn invulling van “gezond eten” zijn, maar ja, dat was nu eenmaal zijn advies. En inderdaad fijn om er zo te kunnen zijn, hoewel ik het eigenlijk altijd bijzonder vind als het lukt om iemand weer in balans te brengen…

  2. Pingback: Antibiotica en acupunctuur | Lumen Acupunctuur·

  3. Pingback: Acupunctuur en reuma | Lumen Acupunctuur·

  4. Pingback: Bevallen met acupunctuur | Lumen Acupunctuur·

  5. Pingback: Het Voeden van de Bestemming | Lumen Acupunctuur·

Leave a comment