De Lucky Luke van de acupunctuur

lucky_luke

Ik word zelf nog steeds verrast door de mogelijkheden van de Chinese Geneeskunst, ook al bestudeer ik deze meer dan tien jaar. Op zichzelf misschien niet zo vreemd voor een geneeskunst die minstens duizenden jaren oud is.(1) Vaak zijn die inzichten minder interessant voor wie geen acupunctuur studeert, maar de ontdekking waar ik vandaag over wil schrijven zou je bijna spectaculair kunnen noemen. Om je een idee te geven: met deze stijl van acupunctuur heb ik hoofdpijn binnen één minuut zien verdwijnen en een ontstoken schouder binnen een half uur niet alleen minder pijnlijk, maar ook 45º aan extra bewegingsruimte zien krijgen. Dat zijn opvallende resultaten, toch?

Ik kwam zelf in aanraking met deze stijl via het werk van dr. Tan, die in Amerika diverse scholen heeft opgericht om zijn ‘balance method’ te verspreiden. Zijn methode heeft oude wortels: de ‘Su Wen‘ (een medisch basiswerk van meer dan 2000 jaar oud) vat het als volgt samen (2):

SuWenhoofdstuk27

Reguleer de bovenkant via de onderkant,
reguleer de rechterkant via de linkerkant.

De uitwerking van dit principe kan in eerste instantie misschien wat vreemd overkomen. In de praktijk komt het er bijvoorbeeld op neer dat ik een pijnlijke linkerschouder via de rechterenkel kan behandelen. Als je per ongeluk je voordeur achter je dicht hebt laten vallen zonder sleutel op zak, kom je vaak ook het makkelijkst via de achterdeur weer binnen. De bijdrage van dr. Tan aan dit oude principe van gespiegeld behandelen is de heldere uiteenzetting van een systeem hoe de meest effectieve punten te vinden zijn. Bovendien stelt hij dat er direct resultaat moet zijn. Zijn motto is dan ook het Chinese spreekwoord:

Li Gan Jian Ying

Plaats de stok, zie de schaduw.

Met andere woorden: het effect verschijnt net zo snel als een schaduw. Een soort Lucky Luke(3) voor de acupunctuur, zou je kunnen zeggen. Een drietal voorbeelden uit mijn eigen praktijk:

drTanbalancemethod-01

  • Een man van middelbare leeftijd met regelmatig terugkerende flinke rechtszijdige hoofdpijn. Ik behandel hem wanneer de hoofdpijn gedurende die ochtend aan het opkomen is.  Met twee naalden aan de linkervoet en -hand verdwijnt de hoofdpijn binnen 30 seconden. Gedurende 20 minuten voelt hij spanning uit zijn lichaam verdwijnen alsof ‘er een stop uit het bad is gehaald’.
  • Een oudere vrouw met een stijve en pijnlijke linkerschouder sinds enkele weken. Met enkele naalden in het linkeronderbeen vermindert de pijn direct en gedurende de behandeling kan de arm steeds verder omhoog bewegen.
  • Een man met een pijnlijke verkramping in het gebied tussen zijn schouderbladen aan beide zijden. Met elke naald die ik in zijn onderbenen plaats voelt hij het gebied in zijn rug verder ontspannen, gedurende 30 minuten vermindert de pijn aanzienlijk.

In dit filmpje kun je dr. Tan zelf aan het werk zien vanaf 3:00 met een man die pijn heeft aan zijn rechterschouder. Inclusief het plaatsen van de naalden zie je binnen 90 seconden het effect.

Werkt dit nu voor elke klacht zo spectaculair? Helaas niet. De methode van dr. Tan is het meest effectief bij de behandeling van pijnklachten. Desondanks is het een mooie aanvulling op alle andere stijlen.

 

Voetnoten
1: Op diverse mummies uit de kopertijd (waaronder de bekende Ötzi uit de Alpen) worden tatoeages gevonden van acupunctuurpunten die corresponderen hun medische aandoening. Zie bijvoorbeeld Dorfer, Leopold, et al. “A medical report from the stone age?.” The Lancet 354.9183 (1999): 1023-1025.
2: Huangdi Neijing Su Wen, hoofdstuk 27. Zie bijvoorbeeld: Unschuld, Paul U., and Hermann Tessenow. Huang Di Nei Jing Su Wen: An Annotated Translation of Huang Di’s Inner Classic–Basic Questions: 2 volumes. Univ of California Press, 2011. of het Chinese Text Project voor de Chinese brontekst.
3: voor wie Lucky Luke minder goed kent: een Belgische stripfiguur met als motto ‘de man die sneller schiet dan zijn schaduw’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s