individuele behandeling

Een individuele behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De eerste keer besteed ik veel tijd aan de anamnese en diagnose. Het vooraf invullen (dit kost ongeveer 15 minuten) en per mail toesturen van het anamneseformulier (zie hiernaast onder downloads) zorgt ervoor dat ik geen symptomen mis. Want zelfs als er symptomen zijn waar je geen last van ervaart, is het voor de behandeling belangrijk dat ik een overzicht heb van alle symptomen.  Ik behandel met acupunctuur geen losse klachten behandel, maar altijd een patroon van klachten, moet ik een klacht kunnen plaatsen in een groter geheel. Daarom horen bij de anamnese ook uiteenlopende vragen als ‘heb je het vaker warm of koud’ of ‘droom je ‘s nachts veel’. Het voelen van de pols en bekijken van de tong maken de diagnose compleet.

Voor de behandeling volstaat het meestal om punten op onderarmen, onderbenen en hoofd te gebruiken. Het oprollen van een broekspijp die dat toelaat is dan vaak voldoende om overal bij te kunnen, soms moet een broek uit. De gebruikte naalden zijn steriele naalden voor eenmalig gebruik. Omdat de naalden zeer dun zijn (ongeveer 2 a 3 keer zo dun als een injectienaald) voelen de meeste mensen het inbrengen van de naald slechts als een licht prikje. Om de acupunctuur effectief te laten zijn, is het nodig om wat de Chinezen “deqi” noemen met de naald te krijgen. Vertaald betekent deqi: het arriveren van de energie. Hiervoor moet de naald voorzichtig bewogen worden. Deqi wordt wisselend gevoeld, dit hangt voor een deel af van het patroon dat behandeld wordt. Bij een stagnatie van energie (qi) wordt de deqi vaak gevoeld als een elektrische schok wanneer de energie weer begint te stromen; een leegte van energie wordt vaak gevoeld als een doffe sensatie. Voor sommige patiënten gebruik ik extra dunne naalden om de sensatie van deqi prettiger te maken.

Regelmatig gebruik ik moxa. Dit is gedroogd bijvoet kruid. Ik laat de moxa smeulen en verwarm daarmee acupunctuurpunten.

Informatie over prijzen, tijden en contactgegevens vind je hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s